GA MET MIJ OP MIJN REIS - MELD JE AAN VOOR MIJN BRIEVEN

al het goud van de wereld

Nooit in een miljoen jaar had ik gedacht dat ik het volgende zou schrijven; Ik ben gefascineerd door goud!

Ik ben echt - nu! En dat was ik echt niet toen ik jonger was. Toen was ik een zilveren meisje. Ik hield van de grijze, doffe en glanzende kleur, en ik voelde me niet aangetrokken tot de goudgele kleur. Tot ik het verschil begreep tussen de metalen en de zeldzaamheid ervan.

Wist u dat er op de wereld zoals wij die kennen slechts 9800 m3 goud is. En dat er in de kern van onze aarde naar schatting nog maar 3892 m3 over is. Om u een globaal idee te geven van wat 9800 m3 is, dat zijn slechts ongeveer 4 olympische zwembaden die tot de top zijn gevuld. En van die 9800 m3 wordt maar de helft gebruikt voor sieraden. De andere helft wordt gebruikt voor munten, in technologie en de rest wordt gestapeld als staven in beveiligde banken over de hele wereld.
Stel je dat zwembad nu weer voor en stel je dan voor dat het water tot aan je enkels komt als je erin staat. Dat is hoeveel platina er in deze wereld is, waardoor het een nog zeldzamer materiaal is. Platina is ook het meest duurzame van alle edele metalen.

Ik denk dat dit een beetje beter visualiseert waarom goud zo duur is, en ook waarom mensen in goud beleggen. Het is een natuurlijk materiaal en er is maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar in deze wereld. Het zal op een gegeven moment opraken.

Wist je dat bijna al het goud dat we in de sieradenindustrie gebruiken, wordt gerecycled? De leveranciers hier in de Netehrlanda, waar ik mijn kostbare materiaal koop, gebruiken alleen 100% gerecycled goud. Dit goud is voornamelijk afkomstig van 'afval' goud dat weer in de toeleveringsketen is gebracht. En hoe romantisch het recyclen van goud ook mag klinken, het kan ook betekenen dat het goud dat je om je vinger draagt ooit deel uitmaakte van de halsketting van een Aztische godin, of werd gebruikt om de piramides van Gaze te bedekken. We weten niet welke weg ons goud heeft afgelegd, wat het des te mysterieuzer en heiliger maakt. Het metaal draagt letterlijk al die herinneringen in zijn bestaan.

Hoe bijzonder en intrigerend is het dat ik als kunstenaar iets van betekenis voor je kan creëren, gebruikmakend van het oeroude goud in de wereld dat er is geweest en door de hele geschiedenis van de mensheid is gebruikt.

Denk de volgende keer dat u gaat zwemmen aan het goud in de wereld en koester het goud dat u bezit. Of het nu je trouwring is of die mooie ring van je oma (Dat past niet bij jouw stijl, maar je denkt er wel eens aan, wetende dat hij veilig verstopt zit in dat kleine schatkistje) Wie weet waar het goud is geweest als je dat juweel nog maar 100 jaar geleden maakt, bedenk dan waar dat goud vandaan zou kunnen komen. Hoe is het in jouw land beland?

Waar ik woon, in Nederland hebben we geen goudmijn. Maar we hebben wel veel goud en juwelen? O, juist…. eens was er de VOC, en de slavernij en al die geschiedenis die mijn kleine land in de afgelopen paar honderd jaar heeft gemaakt. Maar voor dat? Waar was het goud voordat het in een van die schepen belandde? Als we maar konden opsporen en luisteren naar de verhalen die het goud vastlegt...

Neem het goud dat u bezit nooit als vanzelfsprekend aan!