black and white image of large piece of thick gold wire hold by a hand

al het goud van de wereld

Nooit in een miljoen jaar had ik gedacht dat ik het volgende zou schrijven; Ik ben gefascineerd door goud!

Ik ben echt - nu! En dat was ik echt niet toen ik jonger was. Destijds was ik een zilveren meisje. Ik hield van de grijze, doffe en glanzende kleur en ik voelde me niet aangetrokken tot de goudgele kleur. Totdat ik het verschil begreep tussen de metalen en de zeldzaamheid ervan.

Wist je dat er maar 9800 m3 goud is op de wereld zoals wij die kennen. En dat er naar schatting nog maar 3892 m3 over is in de kern van onze aarde. Om u een globaal idee te geven van wat 9800 m3 is, dat zijn slechts ongeveer 4 olympische zwembaden die tot de rand gevuld zijn. En van die 9800 m3 wordt maar de helft gebruikt voor sieraden. De andere helft wordt gebruikt voor munten, in technologie en de rest wordt gestapeld als staven in beveiligde banken over de hele wereld.
Stel je nu dat zwembad weer voor, en stel je dan voor dat het water slechts tot aan je enkels staat als je erin staat. Dat is hoeveel platina er in deze wereld is, waardoor het een nog zeldzamer materiaal wordt. Platina is ook het meest duurzame van alle edelmetalen.

Ik denk dat dit wat beter in beeld brengt waarom goud zo duur is, en ook waarom mensen in goud investeren. Het is een natuurlijk materiaal en er is maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar in deze wereld. Het zal op een gegeven moment opraken.

Wist je dat bijna al het goud dat we gebruiken in de sieradenindustrie gerecycled is? De leveranciers hier in Nederland, waar ik mijn kostbare materiaal koop, gebruiken alleen 100% gerecycled goud. Dit goud is voornamelijk afkomstig van 'afval' goud dat weer in de toeleveringsketen is gebracht. En hoe romantisch het recyclen van goud ook klinkt, het zou ook kunnen betekenen dat het goud dat je om je vinger draagt ​​ooit deel uitmaakte van de ketting van een Aztische godin, of werd gebruikt om de piramides van Gaze te bedekken. We weten niet welke weg ons goud heeft afgelegd, waardoor het des te mysterieuzer en heiliger wordt. Het metaal draagt ​​letterlijk al die herinneringen in zijn bestaan.

Hoe bijzonder en intrigerend is het dat ik als kunstenaar iets voor jou kan creëren met het eeuwenoude goud in de wereld dat door de geschiedenis van de mensheid bestaat en wordt gebruikt.

Denk de volgende keer dat u gaat zwemmen aan het goud in de wereld en koester het goud dat u bezit. Of het nu je trouwring is of die mooie ring van je klas-oma dat juweel slechts 100 jaar geleden maakte, denk eens aan waar dat goud vandaan zou kunnen komen. Hoe is het in jouw land terechtgekomen?

Waar ik woon, in Nederland hebben we geen goudmijn. Maar we hebben wel veel goud en juwelen? O, juist…. eens was er de VOC, en de slavernij en al die geschiedenis die mijn kleine land de afgelopen 100 jaar heeft geschreven. Maar voor dat? Waar was het goud voordat het in een van die schepen belandde? Als we maar konden opsporen en luisteren naar de verhalen die het goud vastlegt...

Neem het goud dat u bezit nooit als vanzelfsprekend aan!

Terug naar blog